Ağ (Network) Güvenliği

Ağ (Network) Güvenliği

İnternet kullanıcılarının ve internet sitesi yöneticilerinin, hem kendilerini hem de kullanıcılarını güvence altına alabilmeleri için birçok farklı noktada önlem almış olmaları gerekmektedir. Bu önlemlerin başında sistemlerin kurulumları sırasında oluşabilecek açıkların tespit edilmesi ve buna göre önlemlerin alınması gelmektedir. Bunun ardından da hem kullanıcıların hem de internet sitesi yöneticilerinin gerekli ağ (network) güvenliği çalışmalarını yapmaları gerekmektedir. Fakat bu konuda ciddi bir ihmal bulunmaktadır. Kişiler sistemleri doğru bir şekilde kurulum yaptırıp ana bilgisayarlarını da güvenlik kontrollerine geçirdiklerinde herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaklarını düşünmekteler. Fakat bu aşamaların hiçbiri yeterli değildir ve işlerini şansa bırakmamaları için gerekli güvenlik önlemlerini almaları gerekmektedir.

Bilişim ağı üzerinden işlem yapacak olan kişilerin alabilecekleri network ağ güvenlikleri farklı aşamalarda ve kategorilerde gerçekleştirilmektedir. Bilişim ağlarında alınabilecek olan önlemlerin network ağları üzerinden daha sıkı bir şekilde alınmasının ise tek ve en önemli nedeni, gün içerisindeki birçok işlemin sanal ağlar üzerinden yapılıyor olmasıdır. Bundan dolayı kişilere ve sitelere yönelik yapılacak olan tüm saldırılar bu ağlar üzerinden tehdit oluşturmaktadır ve bu tehditlere yönelik ilk önlemler gizliliktir. Kayıt ya da kullanım işlemleri sırasında kullanıcılar ve yöneticiler arasında paylaşılacak olan paketler, sadece gönderici ve alıcı arasında anlaşılır bir şekilde olması gerekmektedir. Bu işlem sırasında kullanıcı bilgilerine erişmek isteyen kişilerin fark edilmesi ve onlara farklı bilgiler gönderilmesini sağlayan sistemler de ağ üzerinden aktif bir şekilde çalıştırılır. Diğer ağ (network) güvenliği sağlayıcısı ise mesaj doğruluğudur. Sisteme girişler sırasında kullanıcı adı ve şifre işlemleri gerçekleşirken denetim yapılmaktadır. Bu denetim yapıldığı sıra bazı doğrulamalar ile kişilerin birincil kişiler olduğu tespit edilmektedir. Güvenlik sistemlerinin olmazsa olmazlarından birisi de uç nokta güvenliğidir.Karşılıklı olarak bilgi alışverişini yapıldığı sistemlerde hem bilgi göndericinin hem de bilgi alıcının karşılıklı olarak kimlik doğrulaması yapması gerekmektedir. Bu işlemler gerçekleşirken genellikle sistem kurulumları sırasında kurulumu yapılan bazı program ve ara yüzler sistemin pekişmesine katkıda bulunmaktadır ve bu programların başında da anti virüs sistemleri gelmektedir.

Anti Virüs Programları ile Ağ Güvenliği

Ağ güvenliği işlemleri sırasında hem ana bilgisayarın hem de sistemin güvenliği için anti virüs yazılımları oldukça etkilidir. Orijinal olarak alınan ve sisteme yüklenen bu yazılımlar mevcut saldırıları fark eder ve kullanıcıya rapor eder. Aynı zamanda saldırıların önlenmesi için de oldukça önemli olan bu programlar, internet üzerinden indirilen ücretsiz programlar ile karıştırılmamalıdır. Çünkü bu programlar deneme sürümleri olarak belirli özellikler ile kullanıcılara sunulmakta ve bu sürümler ile güvenlik tam anlamı ile sağlanamamaktadır. Eğer belirli bir kullanıcı grubuna hitap ettiğiniz bir internet siteniz ya da önemli bilgilerinizin bulunduğu ana bilgisayarınızın güvenliğini tam anlamı ile sağlamak istiyorsanız, sadece sistem güvenliği değil kullandığınız ağların da güvenli bir şekilde çalışıyor olması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https://humblerise.com/