Sosyal Mühendislik Nedir?

Çoğu kişi, kandırılma olasılığının çok düşük olduğunu düşünür ve genellikle güvenlik gündeme geldiğinde teknik tedbirlerden bahseder. Oysa, bilgi güvenliği sağlanırken insan faktörünün payı teknik önlemlerden çok daha büyüktür!

Bu yanlış inancın farkında olan saldırganlar, isteklerini o kadar akıllıca sunar ki hiç kuşku uyandırmadan, kurbanın güvenini kazanıp, kolaylıkla istedikleri bilgiye ulaşabilirler.

Güvenlik Seviyesi ve İnsan Faktörü

(resim: Güvenlikte en zayıf halka. İnsan faktörü)Bir kurumdaki güvenlik seviyesini belirlemek için en zayıf halkaya bakılır. Bilgi güvenliği konusunda en zayıf halka ise insan faktörüdür.


Teknik olarak ne kadar önlem alınırsa alınsın, bilinçsiz bir kullanıcının bulunduğu bir ortamda güvenlik sağlamak pek kolay olmayacaktır.

İnsan faktörünü kullanan saldırı tekniklerinden ya da kişiyi etkileme ve ikna yöntemlerinden faydalanarak normal koşullarda bireylerin gizlemeleri / paylaşmamaları gereken bilgileri bir şekilde ele geçirme sanatı Sosyal mühendislik olarak ifade edilir.

Kurumsal alanlarda bilgi güvenliğini sağlamak kurum açısından çok daha önemlidir ve başta bilginin sahibi ve bilgi işlem personeli olmak üzere tüm kurum personelibilgi güvenliğinden sorumludur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

https://humblerise.com/