Kaç Çeşit Bilgisayar Virüsü Vardır?

Bilgisayar virüsleri bilgisayarı ve kullanıcının dosyalarını ele geçirmek ya da onlara zarar vermek amacıyla üretilmiş olan zararlı yazılımlardır. Günümüzde pek çor farklı virüs çeşidi bulunmaktadır. Bu virüsleri genel olarak 4 farklı kategori de toplamak mümkündür.

  • Dosyalara Bulaşan Virüsler:

    Bu tür virüsler dosyaların kaynak koduna eklenmektedirler. Bazıları sadece dosyanın açılmasıyla aktifleşirken bazıları da dosya açılmamış olsa da sisteme yayılabilmektedirler. Dosyalara bulaşan virüslerin büyük bir çoğunluğunda virüs EXE dosyasının başlangıç kodunu alıp farklı bir konuma yazmaktadır. Bu şekilde kullanıcı dosyayı açmaya çalıştığında önce virüs harekete çekmekte ve bu yüzden de her şey normal gibi görünmektedir. Bunun yanı sıra bazı virüsler de sistemde COM uzantılı yeni bir dosya oluştururlar Bilgisayarın işletim sistemi öncelikli olarak COM uzantılı dosyayı çalıştıracağından fark etmeden virüsü çalıştırmış olur.

  • Boot Sektörü Virüsleri:

    Bilgisayar sistemlerinde disk ve disketlerde boot sektörleri bulunmaktadır. Boot sektörleri disklerde bulunan verilerin işletim sistemine aktarılmasını sağlamaktadır. Bir boot sektörüne virüs bulaştığında ve diskde ki veri açılmaya çalışıldığında sistem ‘Non-system disk or Disk Error’ hatısını vermekte ve istenilen veri açılmamaktadır. Çükü boot sektörü virüsleri diskte bulunan verileri silmektedir. Geçmiş zamanlar da özellikle 1996 yılına kadar bu tip virüsler yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Disk ya da taşıyıcı bellek farklı bir bilgisayara takıldığın da aynı şekilde virüs o bilgisayara da bulaşmakta ve böylece boot virüsü hızla yayılmaktadır.

  • Macro Virüsleri:

    Bu tip virüsler Microsof Word gibi yaygın olarak kullanılan programların macro dilleriyle aynı şekilde yazılmaktadırlar. Macrolar veri dosyalarında kayıtlı olduğundan dolayı virüslü dosya açıldığı anda virüs çalışmaya başlamaktadır.

  • Script Virüsler:

    Trojan Horse(Truva Atı) ismiyle bilinen bu virüs türü bilgisayarın arka planında çalışan ve zamanı geldiğinde aktifleşerek hızla bilgisayarın işletim sitemini ele geçiren bir virüs türüdür. Günümüzde sıkça rastlanmaktadır. Bu virüsün amacı kişinin dosyalarını ya da kişisel bilgilerini ele geçirmek değil de bu bilgi ve dosyalara zarar vererek ortadan kaldırmaktır. Bu virüs çeşidi diğerlerinden farklı olarak kendi kendini çoğaltarak farklı bilgisayarlara yayılamamaktadır.
    Bu virüs tiplerinin yanı sıra her iki şekilde de çalışabilen farklı virüs çeşitleri de bulunabilmektedir. Ayrıca bazı virüsler gizlenme teknikleri kullandıkları için anti virüs programları tarafından saptanamamaktadırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

https://humblerise.com/